Wednesday, October 8, 2014

Terkini! Cerita jurumudi di sebalik insiden Bot Tempur CB204

Rakaman talian Astroawani bersama Leftenan Azri Bakar yang berkongsi pengalamannya yang mendebarkan ketika berdepan  saat genting bersama 6 lagi anggota.

Bot tempur CB204 akhirnya berjaya ditemui petang Isnin setelah dilaporkan hilang lebih 30 jam di Perairan Mengalum, Sabah, telah ditunda ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Kota Kinabalu.

Sama kita kongsikan..Kredit kepada astroawani

Like us on Facebook https://www.facebook.com/astroawani

Artikel di bawah dipetik daripada Harian Metro.

Sumber http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/32jamhanyut/Article

Sumber foto terbaru dari internet

32 Jam hilang

Kuala Lumpur: Tujuh kru bot tempur CB204 Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang kelaparan selepas hanyut di Laut China Selatan selama 32 jam berjaya diselamatkan Kapal Diraja (KD) Ganas berdekatan perairan Pulau Layang-Layang, Sabah, awal malam ini.

KD Ganas tiba di lokasi CB204 yang mengalami masalah enjin itu pada 6.49 petang tadi, namun hanya berjaya merapati bot tempur berkenaan pada 7.12 malam bagi menyerahkan makanan kepada kru yang kelaparan berikutan cuaca buruk dengan keadaan laut yang bergelora tahap empat.

CB204 yang diketuai Leftenan Azri Bakar itu berjaya dihubungi kira-kira 3 petang hari ini selepas terputus hubungan 11.15 pagi semalam yang dikesan berada di kedudukan kira-kira 30 batu nautika dari Pulau Layang-layang.

Panglima TLDM Tan Sri Abdul Aziz Jaafar berkata, tujuh kru CB204 berada dalam keadaan selamat, namun mereka kelaparan berikutan kehabisan bekalan makanan.

“KD Ganas sedang merapatinya. Namun, keadaan laut yang bergelora 'state 4' (tahap empat) menyukarkan," katanya melalui akaun Twitter.


Dalam satu kenyataan malam tadi, Abdul Aziz berkata, bot tempur itu terputus hubungan dengan kapal pengiring KD Paus ketika dalam perjalanan ke Stesen LIMA TLDM di Terumbu Layang-Layang, Sabah.

Menurutnya, ia belayar dari Pangkalan TLDM Kota Kinabalu pada 5 pagi Ahad sebelum terputus hubungan komunikasi radio dengan kapal pengiring berkenaan pada 11.15 pagi.

Posisi terakhir bot tempur berkenaan di kedudukan 20 batu nautika ke timur laut Pulau Mengalum.

Gerakan mencari dan menyelamat CB204 membabitkan enam kapal dan tiga pesawat TLDM, Tentera Udara Diraja Malaysia dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia.

Turut bersama Lt Azri di atas CB204 ialah BK PAP, Charles Christopher ak Muni; BM TMK, Ince ak Evin; BM TMK, Steven Hudson ak Miso; BM JTP, Nor Azuan Ariffin; LK KOM, Sulhajji Daah dan LK I PAP, Mohd Azhry Maani.

No comments:

Post a Comment