Wednesday, November 19, 2014

Kenaikan harga Tol - KENYATAAN MEDIA KEMENTERIAN KERJA RAYA


Merujuk kepada laporan media pada hari ini bahawa tol tidak akan naik pada 2015.Dengan ini, Kementerian Kerja Raya ingin membuat penjelasan mengenai laporan tersebut.

Apa yang dijawab oleh Timbalan Menteri Kerja Raya semasa Penggulungan Bajet 2015 Peringkat Jawatankuasa untuk Kementerian Kerja Raya adalah berkaitan peruntukan Bajet 2015 sejumlah RM558.69 juta  telah dipohon sebagai pampasan jika kerajaan memutuskan untuk tidak menaikkan kadar tol pada 2015.

Kementerian Kerja Raya ingin menjelaskan bahawa ini adalah prosedur biasa untuk permohonan bajet supaya peruntukan tersedia sekiranya keputusan tidak ada kenaikan tol ini diputuskan oleh kerajaan.

Untuk makluman, tidak ada sebarang kenyataan dalam jawapan Timbalan Menteri Kerja Raya yang menyatakan bahawa 2015 tidak akan berlaku kenaikan tol.

Mengikut perjanjian konsesi untuk 2015, sebanyak 20 lebuh raya yang berkelayakan untuk mendapat kenaikan tol. Syarikat tersebut seperti yang telah disenaraikan dalam penggulungan bajet adalah seperti berikut:

Bilangan Lebuh Raya

 1. Lebuhraya Bertingkat Ampang - Kuala Lumpur (AKLEH)
 2. Lebuhraya Penyuraian Trafik Kuala Lumpur Barat (SPRINT)
 3. Lebuhraya Baru Pantai (NPE)
 4. Lebuhraya Penyuraian Trafik Lingkaran Kajang (SILK)
 5. Storm Water Management and Road Tunnel (SMART)
 6. Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE)
 7. Lebuhraya Sungai Besi (BESRAYA)
 8. Lebuhraya Senai Desaru (SDE)
 9. Lebuhraya Lingkaran Luar Butterworth (BORR)
 10. Lebuhraya Koridor GUTHRIE (GCE)
 11. Lebuhraya Kajang-Seremban (LEKAS)
 12. Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE)
 13. Lebuhraya Kuala Lumpur-Putrajaya (MEX)
 14. Lebuhraya Damansara Puchong (LDP)
 15. Lebuhraya Pintas Selat Klang Utara (NNKSB)
 16. Lebuhraya Pantai Timur 1 (LPT 1)
 17. Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK)
 18. Lebuhraya Cheras-Kajang (GRANDSAGA)
 19. Lebuhraya Kuala Lumpur-Kuala Selangor (LATAR)
 20. Lebuhraya Kemuning-Shah Alam (LKSA)

Untuk makluman, keputusan sama ada tol akan naik atau tidak, Kerajaan telah mewujudkan Jawatankuasa Khas Menangani Kos Sara Hidup Rakyat yang dipengerusikan oleh YAB Timbalan Perdana Menteri yang akan memperincikan semua aspek, sama ada dari segi sudut kewangan dan kos sara hidup rakyat dan seterusnya akan mencadangkan kepada Kabinet untuk keputusan berkaitan dengan sama ada tol akan dinaikkan atau tidak.

Jawatankuasa ini juga boleh mencadangkan opsyen lain dalam mengurangkan bebanan rakyat sekiranya kenaikan tol diluluskan.

Untuk itu, dimaklumkan 2015 tiada sebarang keputusan hingga kini berkaitan sama ada akan dibenarkan kenaikan tol atau pun tidak seperti dilaporkan oleh pihak media. Permohonan peruntukan hanya sebagai prosedur bajet sahaja.


No comments:

Post a Comment