Friday, November 7, 2014

Mahkamah Rayuan iktiraf hak lelaki berpakaian perempuan

Sekarang mereka sudah mendapat hak. Maknanya bila-bila masa sahaja mereka boleh transform tanpa bimbang tindakan pihak berkuasa lagi. Convertible homosapien.

Tahniah.

Selepas ini giliran siapa... LGBT?Mahkamah Rayuan iktiraf hak transgender
Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini memutuskan bahawa Seksyen 66 Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Sembilan) 1992 yang memperuntukkan hukuman ke atas lelaki Islam berpakaian wanita bercanggah dengan perlembagaan.

Hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus menyampaikan keputusan yang mengisytiharkan Seksyen 66 sebagai terbatal.

Keputusan berkenaan secara tidak langsung mengiktiraf hak golongan transgender yang mengalami disforia gender dan berpakaian serta berkelakuan seperti wanita.

Keputusan berkenaan disambut dengan gembira oleh para penyokong dan kumpulan transgender yang hadir di mahkamah hari ini.

Kes berkenaan difailkan oleh Muhamad Juzaili Mohamad Khamis, 26, Syukor Jani,  28, dan Wan Fairol Wan Ismail, 30, pada 2 Februari 20122, untuk mencabar kesahakan peruntukan terbabit.

Mengikut Seksyen 66, mereka boleh dihukum penjara maksimum enam bulan penjara dan didenda RM1,000 oleh Mahkamah Syariah.

Mereka menamakan kerajaan negeri Negeri Sembilan, pengarah jabatan agama Islam negeri, pengarah penguatkuasa syariah dan ketua pendakwaan sebagai responden.

Mereka turut memohon perintah mahkamah untuk menghalang penahan dan pendakwaan ke atas mereka.

Makhamah Tinggi Seremban yang menolak permohonan tiga individu berkenaan memutuskan bahawa agar hak tersebut diketepikan kerana mereka dilahirkan sebagai lelaki Islam dan perlu mengikut undang-undang dan ajaran agama.

Panel tiga orang hakim Mahkamah Rayuan hari ini turut dianggotai Hakim Datuk Aziah Ali dan Hakim Datuk Lim Yee Lan. -mkini

1 comment:

  1. GERAM betul aku! Puak SODOM/LESBI nampaknz
    ya dah berjaya MENJATUHkan NEGARA ISLAM serta undg-undg Syariah, pusaka nenek moyang kita ni - dgn. ung-undg PENIPU si KAPIRDAJAL Barat-Zionis; akibat PENGKHIANATAN si Islam/Melayu-LIBERAL, termasuk puak mamat SODOM/betina LESBI! Inikah yg. mahu diajaq kpd. jenerasi muda Islam kita – dipaksa ke atas seluruh dunia kononnya LGBT itu adalah ‘NORMAL‘?! PI BERAMBOS oi si Islam/Melayu-LIBERAL-BANGSAT! Dan apahal si Pendatang KAPIR dibenarkan mengadili undg-undg SYARIAH - heran betul aku!

    Sedagkan lihat bagaimana YAB Ayahanda Tun sendiri telah MEMERTABATkan kuasa Mahkamah Syariah dlm. Perlembagaan Persekutuan, dari genggaman MUSUH ISLAM, yg. begitu galak menggunakan undg-undg sivil si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS, utk.menjatuhkan KEDAULATAN ISLAM dan hak umatnya di NEGARA ISLAM ini - di http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0223&sec=Bicara_Agama&pg=ba_04.htm , Jangan usik perkara 121 Perlembagaan, Oleh ZAINUL RIJAL ABU BAKAR, 23/02/2012!

    Makcik Sambal Belacan.

    ReplyDelete