Friday, November 28, 2014

KDN jelaskan bagaimana rakyat Republik Korea Utara boleh bekerja di SarawakSarawak merupakan satu-satunya negeri dalam Malaysia yang mempunyai kebenaran untuk menggunakan rakyat daripada negara republik Korea Utara sebagai pekerja di tempat berisiko tinggi di negeri ini melalui satu perjanjian khas dengan kerajaan tersebut.

Terdapat sekitar 65,000 rakyat Korea Utara bekerja di luar negara, antaranya China, Rusia, Mongolia dan beberapa negara Timur Tengah yang kebanyakannya terdiri daripada negara kesatuan komunis. Sarawak hanya mempunyai 46 orang pekerja rakyat Korea Utara. Kesemua mereka telah disaring dan disahkan tidak mempunyai rekod jenayah sebelum masuk ke negeri ini.

Kaedah pembayaran gaji pekerja-pekerja tersebut bagaimanapun tidak dinyatakan dengan jelas. Menurut sumber daripada theguardian.com, kesemua gaji mereka dibayar terus kepada regim Kim Jong-Un, sementara pekerja sendiri hanya menerima sekitar 10-15% sahaja daripada gaji penuh mereka.

Menurut seorang rakyat Korea Utara yang bekerja sebagai buruh untuk pembinaan Stadium baru di Qatar, baru-baru ini mendedahkan beliau tidak pernah melihat wang gajinya seperti yang diterima oleh pekerja-pekerja daripada negara lain. Katanya, dia berharap sekembalinya ke Korea nanti, dia mungkin akan mendapat bayaran hasil titik peluhnya.

Artikel MStar berkenaan penjelasan KDN boleh diikuti di bawah,


KDN Jelaskan Bagaimana Pekerja Korea Utara Diambil Bekerja Di SarawakMIRI: Berdisiplin, berdedikasi dan tahan lasak adalah alasan mengapa pekerja Korea Utara diupah untuk bekerja di lombong arang batu di Sarawak.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, pekerja Korea Utara telah dibawa masuk ke Sarawak untuk bekerja melalui perjanjian khas antara Sarawak dan kerajaan Korea Utara.

"Hanya Sarawak mempunyai pekerja Korea Utara (di Malaysia). Ini tidak (dibenarkan) di Semenanjung, '' katanya ketika mengulas mengenai kehadiran puluhan rakyat Korea Utara di sebuah lombong arang batu di bahagian Sri Aman.

Selain daripada 46 warga Korea Utara, 119 pekerja asing di lombong itu datang dari Myanmar (29), Indonesia (19), China (15) dan Bangladesh (10).
Wan Junaidi, yang juga Anggota Parlimen Santubong berkata, Sarawak mempunyai hak untuk mengupah pekerja dari Korea Utara kerana kerajaan negeri mempunyai autonomi ke atas imigresen dan perkara-perkara mengenai buruh.

"Untuk industri seperti perlombongan arang batu, pekerjaan itu adalah sangat berbahaya dan sukar. Lombong boleh mempunyai kedalaman beratus-ratus meter.

"Tiada pekerja tempatan atau dari Sarawak yang berani membuat kerja itu, itulah sebabnya terdapat keperluan mengambil pekerja asing. Dalam sektor perlombongan arang batu, hanya Britain, China dan Korea Utara yang mempunyai pekerja berkemahiran tinggi, '' kata Wan Junaidi.
Menyokong keputusan Sarawak yang mengupah pekerja dari Korea Utara, beliau berkata, tidak ada rekod jenayah yang melibatkan mereka di negeri ini.

Mengenai pekerja yang terbabit dalam letupan pada Sabtu lalu di lombong itu, Wan Junaidi berkata, hasil siasatan menunjukkan bahawa semua pekerja asing mempunyai permit kerja yang sah.

"Kemasukan pekerja ini dikendalikan oleh Jabatan Imigresen dan permit kerja mereka yang telah dikeluarkan oleh Jabatan Tenaga Kerja Sarawak," katanya.
Wan Junaidi berkata, Malaysia tidak mempunyai isu dengan kewarganegaraan dari ideologi yang berbeza yang bekerja di negara ini asalkan mereka "mempunyai permit bekerja, melakukan kerja dan tidak menyebarkan ideologi".

"Ramai orang dari negara-negara komunis yang bekerja di negara kita dan berniaga di sini," katanya.

"Apa yang kita perlukan adalah mereka datang ke sini secara sah, bekerja secara sah dan bebas daripada masalah serta mengikut undang-undang kita."

sumber: mstar onlineNo comments:

Post a Comment