Sunday, January 17, 2016

Perkauman DAP, tolak cadangan 50 peratus ahli melayu dan bumiputera dalam parti.Parti DAP yang kononnya terbuka untuk semua rakyat tanpa memilih kaum kini menghadapi dilemma oleh ahli-ahli sendiri..

Sokongan kaum Bumiputra dan Masyarakat Melayu begitu penting dan sangat kritikal untuk menentukan dominasi Pakatan Harapan menghadapi BN dalam pilihanraya.

Berbagai slogan telah dibuat, DAP terbuka untuk semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama. Wanita Melayu DAP dijadikan icon parti, Pemimpin Bumiputera/Melayu DAP dijadikan contoh, diberikan tempat dalam kepimpinan tertinggi parti. Semua itu kononnya menunjukkan keterbukaan DAP.

Kemudian mereka menghebahkannya secara besar-besaran, memaksimakan penggunaan semua jenis arus media yang dikuasai penyokong-penyokong mereka.

Malangnya, sifat perkauman masih tebal menguasai parti. Segelintir kalangan pemimpin dan ahli-ahlinya tidak dapat menerima penyertaan besar kaum bumiputera dalam komuniti mereka. Malah ia belum mengambil kira di pihak mana dalam DAP, yang sudah pasti mengutamakan kuncu-kuncu rapatnya dalam Dinasti Lim Kit Siang.

Sesuatu yang tidak menghairankan.

Bagi penulis, DAP adalah parti dominan milik kaum Cina seperti juga UMNO untuk Melayu, MIC untuk kaum India dan MCA untuk masyarakat Cina dalam Barisan Nasional.

Jika hanya kerana disertai oleh segelintir kecil kaum lain tidak bermakna parti itu parti untuk semua kaum..

Hala-tuju sesebuah parti itu ditentukan oleh majoriti ahlinya. Merekalah yang memilih siapa ketua, pemimpin tertinggi parti, ahli tetap dan sebagainya. Jika majoriti ahli dan pemimpin mereka tidak bersetuju keahlian sebanyak 50% bukan cina dalam DAP, hentikanlah bercita-cita untuk meraih kejayaan dalam parti bersama mereka.

Video di bawah adalah penjelasan oleh Pengarah Strategi Pilihan Raya DAP, Dr Ong Kian Ming. 

Mungkin pengajaran terbaik untuk kita agar hidup biar berpijak di bumi nyata;Ada Ahli DAP Tak Senang Melayu Masuk DAP

PETALING JAYA: Usaha DAP menarik lebih ramai orang Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak menyertai DAP tidak disenangi segelintir pemimpin dan ahli parti sendiri, kata Pengarah Strategi Pilihan Raya DAP, Dr Ong Kian Ming.

Beliau berkata, kebanyakan pemimpin DAP mahu lebih banyak orang Melayu dan Bumiputera di Sabah dan Sarawak menyertai parti itu.

“Tetapi apabila cadangan untuk menambah ahli Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak sehingga 50 peratus keahlian parti dibentangkan di peringkat dalaman, ada pemimpin dan ahli sendiri yang mungkin tidak begitu senang dengannya.

“Dan jika kami berjaya tambah keanggotaan, mungkin ada juga pihak di luar yang tidak merasa tidak senang,” katanya lagi dalam forum bertajuk ‘Mampukah parti pembangkang memenangi undi Melayu pada PRU 14′ di sini malam tadi.

Beliau merujuk cadangan Timbalan Ketua Parti Amanah Negara (AMANAH) Johor, Zulkefly Ahmad agar DAP tidak meletakkan calon Melayu bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor pada Pilihan Raya Umum ke-14.

Beliau menyifatkan perkara ini sebagai ‘dilema dalaman dan luaran’ yang dihadapi DAP dalam usaha mengurangkan persepsi negatif dalam kalangan pengundi Melayu.

“Dan ini mesti ditangani sebagai satu cabaran jika DAP dan rakan dalam Pakatan Harapan mahu memenangi lebih banyak undi Melayu pada PRU akan datang,” katanya lagi.- FMT

4 comments:

 1. Dahlah tu, SM; yg. PALING kuat MAKAN RASUAH sebenaqnya adalah puaka-puaka PENGGANAS PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI BABI!

  Lihat di http://novandri.blogspot.my/2016/01/rahsia-parti-3-orang-ini-sangat.html : (setakat ni kita masih tunggu repot POLIS ke atas Tunku Abdul Azis dari PENGGANAS DAPBANGKAI BABI ni kalau dakwaan dia TAK betul!)

  RAHSIA PARTI - 3 ORANG INI SANGAT DITAKUTI OLEH DAP !!

  Thursday, January 14, 2016

  1. Jika kita perhatikan, parti DAP sebenarnya tidak berani untuk menyentuh atau takut kepada 3 individu ini.
  2. Anda baca dahulu laporan di bawah :

  Bekas naib pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim pernah mendedahkan bahawa punca beliau keluar DAP pada Mei 2012 salah satunya disebabkan rasuah dalam parti itu yang cukup teruk.

  Tunku Abdul Aziz, bekas Naib pengerusi Transparency International hanya mampu bertahan selama empat tahun dalam parti itu selepas dijemput oleh Penasihat DAP, Lim Kit Siang menyertai parti itu pada Ogos 2008.

  “Punca saya ambil keputusan untuk keluar dari DAP adalah kerana amalan rasuh yang amat teruk di dalam parti itu. Ini antara sebab utama selain saya tidak bersetuju dengan perhimpunan BERSIH yang dianjurkan Pakatan Rakyat(PR). ........(terus membaca)

  Nek Tempoyak.

  ReplyDelete
 2. Maka, mana SPRM?! Aku HERAN betullah SPRM ni! Asyik YAB PM/UMNO/1MDB kita diSIASAT! Lepas tu BISING bila diTUDUH tak buat kerja seolah SPRM ni KEBAL undang-undang pula - letakkan SPRM ni bawah SURUHANJAYA INTEGRITI Agensi Penguatkuasaan di bawah JPM - mcm. PDRM tu! SPRM juga mesti diPANTAU - JANGAN pula SPRM dibiaqkan bermaharajalela seolah dia PALING berkuasa di Malaysia ni!

  Lepas tu, seolah pekerja-pekerja SPRM ni tak boleh diPECAT; media ZIONIS cthnya InsiderBANGKAI BABI akan terus menjlnkan MO-DAJAL biasa depa dgn. mencipta FITNAH kononnya kalau mana-mana pekerja ni diPECAT – depa kononnya dianiaya – Apa KEJADAHnya PENIPUAN amat SETAN pd. RAKYAT ni?! Mcmlah pekerja-pekerja SPRM tu mengatasi undg-undg walaupun ada yg. memang melakukan kesalahan! Lihat di - http://celahgelegar.blogspot.com/2016/01/ketua-pesuruhjaya-sprm-mungkin-akan.html (tapi awas; ini GoBLOG –BANGSAT), Ketua Pesuruhjaya SPRM mungkin akan diganti, kata sumber TMI, Monday, January 4, 2016!

  Dahlah ramai pekerja JPA menyokong PEMBANGKANG-KEPARAT dlm. diam, mcm. si DALANG-DUA-MUKA! Mcm-mcm SUBSIDI diberi K'jaan tapi TAK pernah berterimakasih puak DALANG ni!

  Contohnya, siasatlah adakah TENDER terbuka dan siapa yg. dpt TENDER buat laulan basikal P. Pinang dan pintu gerbang di S'ngor tu - yg. amat tak masuk akal ni; sampai BERPULUH JUTA! Apahal mcm. KEBAL undg-undg pula si ekoq-ekoq BANGKAI BABI kat JAMBAN TERORIS-TERORIS PENDATANG KAPIRDAJAL PKRHOMO/DAPBANGKAI-SIAL-si-PORNO/RASIS-EJEN/KULI-Barat/ZIONIS-SOROS/FREEMASON-PEROMPAK/PENJENAYAH/PERASUAH-no-1 ni?!

  Lihat di - https://aidcnews.wordpress.com/2016/01/12/cat-hijau-lorong-basikal-bernilai-rm30-juta-sudah-tertanggal/ :

  Cat Hijau Lorong Basikal Bernilai RM30 Juta Sudah Mula Tertanggal

  January 12, 2016

  AIDCNews – 12/1/16 –Dalam tempoh enam bulan, cat hijau untuk lorong pejalan kaki dan berbasikal yang menelan belanja RM 30 juta di Pulau Pinang sudah mulai tertanggal.

  “Guna cat berkualiti rendah untuk mengecat lorong basikal tapi bonus RM30 juta.

  “RM30 juta untuk mengecat laluan basikal di atas laluan pejalan kaki, menggunakan cat yang berkualiti rendah yang hilang dalam masa 6 bulan.

  “Kemudian dapat lagi RM 30 juta untuk proses mengecat … setiap 6 bulan mendapat RM30 juta ?,” soal
  Tan Khai Beng.

  Menurut Anti Fitnah TMI cat yang mulai tertanggal itu telah mendatangkan kemarahan warga Pulau Pinang, yang jelas memperlihatkan penipuan kerajaan DAP Pulau Pinang dalam pembinaan laluan basikal yang menelan belanja tidak masuk akal.

  “dilihat hasil yang dijalankan projek kerajaan negeri itu, ia jelas hanya menelan belanja ratusan ribu kerana laluan berbasikal itu ‘menumpang’ laluan pejalan kaki sedia ada dan hanya dicat dengan warna hijau dan putih.

  “Walau bagaimanapun, macai-macai pembangkang cuba mempertahan ‘tokong besar’, Lim Guan Eng dengan mengatakan cat yang digunakan itu merupakan fasa pertama dan pembinaan laluan berbasikal itu masih dalam pembinaan lagi.

  “Alasan yang tak munasabah diberikan oleh mereka untuk mempertahankan ‘tokong besar’ mereka. Jika laluan berbasikal itu masih dalam pembinaan, mengapa laluan terbabit dibuka kepada orang ramai??

  “Perkara ini jelas menunjukkan DAP Pulau Pinang telah menyonglap RM30 juta duit rakyat umat di negeri itu, apabila perbelanjaan projek berbasikal itu yang hanya memakan ratusan ribu tetapi di ‘makap’ menjadi RM30 juta untuk poket kroni-kroni mereka,” ulasnya.

  (Nek Tempoyak)

  ReplyDelete
 3. Kalau 50% ahli dap ialah Melayu bumiputera..apakah LKS akan jadi presiden lagi??

  Dah tentu semua cina kena humban dari jawatan..

  ReplyDelete
 4. https://www.facebook.com/1658108491111613/videos/1658111714444624/?video_source=pages_finch_main_video&theater

  ReplyDelete