Friday, June 26, 2015

Kenapa Malaysia harus menolak TTPA


Keghairahan Malaysia untuk menyertai perjanjian Trans-Pacific Partnership dapat difahami dengan melihat sendiri senarai negara dalam perjanjian tersebut yang turut merangkumi  Singapura dan Vietnam. Melihatkan adanya rakan negara di rantau ini, menguatkan lagi rasional Malaysia dalam menerima perjanjian yang merupakan misi Amerika Syarikat untuk mendominasi pasaran dunia di Asia Pasifik.

Malah, kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri di Pejabat Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Wahid Omar 15 Jun lalu memberi petanda bahawa kepimpinan negara ini mengambil pendekatan positif dalam menentukan keputusan Malaysia yang bakal menandatangani perjanjian penuh kontroversi tersebut.

Kenyataan tersebut dikeluarkan sewaktu sesi soal jawab ketika beliau menghadiri satu majlis ramah mesra Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU) yang diadakan Isnin lalu. Dalam kenyataannya, beliau menegaskan supaya masyarakat Malaysia perlu mengambilkira kerugian yang bakal negara ini alami sekiranya tidak menyertai perjanjian tersebut. Malah, beliau menjelaskan dengan adanya Singapura dan Vietnam melengkapi 12 buah negara yang terlibat memudahkan lagi usaha syarikat asing dalam menembusi pasaran tempatan Malaysia.

Namun, menurut satu laporan portal berita yang bertarikh 14 April 2013,  bekas Menteri Kesihatan Malaysia, Liow Tiong Lai telah mengeluarkan kerisauan beliau terhadap perjanjian TPP yang mampu memberi kesan terhadap perkhidmatan kesihatan untuk rakyat Malaysia melalui peruntukan harta intelek dalam perjanjian TPP yang digariskan oleh Washington. Malah usaha rundingan antara Washington dan Kuala Lumpur ini sudah pun dimulakan sejak tahun 2010, namun kepastian perjanjian TPP masih menjadi tanda tanya.

Siri 1: Isu Hak Harta Intelek Dalam TPPA

1. Dua dokumen yang meliputi hak harta intelek yang bakal dikenakan kepada negara yang menandatangani perjanjian TPP ini sudahpun bocor dan disiarkan di laman web Wikileaks bertarikh 16 Oktober 2014. Berdasarkan laporan yang dikeluarkan Wikileaks ini, perjanjian TPP bertujuan untuk mengurangkan atau menghapuskan secara langsung tahap kebergantungan syarikat asing kepada kerajaan tempatan melalui pelbagai hak istimewa baru yang bakal dinikmati syarikat korporat.

2. Malah, perjanjian yang diusulkan akan menyebabkan kerajaan negara tersebut bertanggungjawab menanggung akibat sekirannya ada syarikat asing yang terjejas dengan undang-undang negara itu, termasuklah dari aspek kesihatan, keselamatan, dan undang-undang terhadap alam sekitar. Bahkan usul ini akan mengakibatkan beban pampasan yang diberi kepada syarikat asing terpaksa ditanggung oleh pembayar cukai dan dana awam di negara tersebut.

3. Selain itu, berdasarkan dokumen bocor yang disiarkan Wikileaks, dapat kita lihat perjanjian TPP mengetengahkan matlamat besar syarikat-syarikat besar kepunyaan Amerika Syarikat dalam memperoleh manfaat dan hak istimewa yang keterlaluan bagi pelabur asing, malah mereka meletakkan kepentingan syarikat persendirian dan pelabur dari negara luar setaraf dengan kerajaan negara yang terlibat dalam perjanjian ini.

4. Selain daripada bekas Menteri Kesihatan, NGO seperti Majlis AIDS Malaysia dan Persatuan Kebajikan Kanser Payudara Malaysia turut meluahkan kebimbangan mereka terhadap undang-undang hak intelek yang ketat digariskan dalam perjanjian TPP yang bakal mengakibatkan  syarikat perubatan Amerika Syarikat memonopoli pasaran ubatan Malaysia melalui halangan pengeluaran sebarang ubatan generik; ubatan yang dikeluarkan syarikat lain setelah paten syarikat asal telah luput. Malah peruntukan ini dilihat mampu meningkatkan kos harga ubat di pasaran tempatan.

5. Tambahan lagi, Amerika Syarikat tegas dalam menuntut satu peruntukan dalam perjanjian TPP yang melanjutkan tempoh paten yang sudah sedia ada dalam pasaran ubat sehingga tempoh 10 tahun, satu tempoh tambahan kepada syarat 20 tahun yang sedia ada.

6. Tuntutan ini dipercayai bakal mengganggu gugat perkhidmatan kesihatan awam negara sekiranya  berjaya dikenakan Amerika Syarikat dalam perjanjian TPP. Malah, besar kemungkinan kos menampung perkhidmatan kesihatan negara ini akan meningkat, menjadikan ia satu beban bagi rakyat dan kerajaan Malaysia.

Secara ringkasnya, rumusan dan analisa perjanjian TPP hanya dapat dilakukan secara terhad memandangkan perjanjian ini begitu sulit. Malah prosedur perjanjian yang begitu rahsia ini menjadi isu yang besar dalam kalangan ahli politik di Amerika Syarikat sendiri. Sehingga kini Wikileaks berjaya mendedahkan beberapa draf dari perjanjian TPP yang merangkumi peruntukan hak harta intelek, peruntukan alam sekitar, serta peruntukan kontroversi TPP-TISA-TTIP.Sumber: GlobalResearch.org, FMT, TheStar

*Ikuti perkembangan isu perjanjian TPP di laman web FOCUS dalam siri seterusnya yang bakal menampilkan isu perjanjian ini dari sudut luar dan dalam negara.

1 comment:

 1. Malangnya, si pemimpin Islam/Melayu-LIBERAL yg. makin BONGKAK dan TAMAK, masih nak masuk perjanjian yg. dikuasai United ZIONIST of America, TPPA (lihat di - http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140804/dn_05/Obama-paksi-pembunuhan-penduduk-Gaza---Duta-Palestin, Obama paksi pembunuhan penduduk Gaza - Duta Palestin)!

  Dan si ZIONIS Froman/US juga disyaki nak MENIPU kononnya nak melindungi hak BUMIPUTERA (tapi hak BUMIPUTERA Palestin boleh pula si US ZIONIS-KEPARAT nak JAHANAMkan dgn. TUANnya Israel) - lihat di - http://www.utusan.com.my/utusan/Ekonomi/20140724/ek_02/AS-iktiraf-isu-hak-bumiputera-dalam-rundingan-TPPA , AS iktiraf isu hak bumiputera dalam rundingan TPPA, Oleh JOHARDY IBRAHIM!

  Dan siapa si Michael Froman ini - lihat di http://www.intrepidreport.com/archives/12495 , Ukraine and Latin America: Same neocon cabal behind political disruption, By Wayne Madsen, March 24, 2014– lihat di http://www.intrepidreport.com/archives/12495 , Ukraine and Latin America: Same neocon cabal behind political disruption, By Wayne Madsen, March 24, 2014:

  ….Update: To the list of anti-Russian cabalists, we can also add Jacob Lew, the Treasury secretary who is helping to formulate and enact U.S. sanctions against dozens of Russian officials and businessmen, and U.S. Trade Representative Michael Froman.

  Both are earnest Zionists and advocates of the return to a Cold War stance with Russia……

  Dan lihat di -
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=98289 , Bilderberg Agenda Revealed: Elite Desperate to Rescue Unipolar World, By Paul Joseph Watson on May 27, 2014:

  The TTIP represents an integral component of Bilderberg’s attempt to rescue the unipolar world by creating a “world company,” initially a free trade area, which would connect the United States with Europe. Just as the European Union started as a mere free trade area and was eventually transformed into a political federation which controls upwards of 50 per cent of its member states’ laws and regulations with total contempt for national sovereignty and democracy, TTIP is designed to accomplish the same goal, only on a bigger scale.

  The deal is being spearheaded by Obama’s U.S. Trade Representative Michael Froman, a Wall Street insider and a CFR member, Bilderberg’s sister organization. Froman is simultaneously helping to build another block of this global government, the Trans-Pacific Partnership, which is a similar project involving Asian countries......

  Nek Tempoyak,

  ReplyDelete