Saturday, June 4, 2016

Hujan batu di Kuala Lumpur cetus panik warga kota KL

Berlaku semalam. Rakaman video menunjukkan keadaan ketika Kuala Lumpur dilanda hujan batu yang menakutkan berlaku di kawasan Bukit Jalil dan Sungai Besi.

Pertama kali melihat hujan batu yang memusnahkan beberapa struktur bangunan terutama pada bahagian atap dan siling. Warga kota digemparkan dengan kejadian luar biasa, sebahagian besar tidak pernah mengalaminya seumur hidup.

Bencana seperti ini biasa kita lihat berlaku di luar negara. Ketulan-ketulan air batu yang terkumpul beserta hujan lebat serta angin ribut boleh menyebabkan kemusnahan teruk pada harta benda. Sama-samalah kita mendoakan agar tidak berlaku lagi di negara kita.
*****

Artikel Astro Awani

KUALA LUMPUR: Penduduk di Bukit Jalil di sini petang tadi dikejutkan dengan kejadian hujan air batu di beberapa kawasan, berikutan cuaca ribut yang turut menumbangkan beberapa batang pokok besar termasuk di Taman Teknologi Malaysia.


Hujan ribut itu bermula pada jam 6 petang hingga mencetuskan panik dalam kalangan pekerja pejabat kerajaan dan swasta di sekitar kawasan berkenaan

Beberapa pekerja pejabat yang baru hendak pulang dari kerja terkejut apabila melihat beberapa buah kenderaan turut rosak teruk akibat dihempap pokok.

“Kami sedang berada dalam pejabat ketika terdengar bunyi yang kuat di luar bangunan. Seperti ada kekecohan berlaku, saya dan teman pejabat bergegas untuk melihat apa yang berlaku.

“Kami terkejut apabila mendapati kira-kira 10 buah kenderaan di kawasan pejabat saya dihempap pokok. Kira-kira dua atau tiga kenderaan mengalami kerosakan teruk ,” ujar seorang pengarang radio, Mogan Muniandy kepada Astro AWANI.Sementara itu, jurucakap Prasarana Berhad memberitahu Astro AWANI, perkhidmatan LRT terjejas antara stesen Cheras dan Sri Petaling akibat gangguan bekalan kuasa.

Pihak Prasarana menyediakan bas perantara bagi kemudahan penumpang yang terjejas.

Ketika ini, beberapa pihak difahamkan mula mengalihkan serpihan objek yang menghalang laluan.No comments:

Post a Comment