Sunday, August 9, 2015

Tol jambatan Tun Salahuddin, keputusannya akhir tahun 2015

Kutipan Tol di Jambatan Lanang sudah dimansuhkan. Ketika warga di semenanjung Malaysia mengalami kenaikan harga tol, di Sarawak pemimpin BN berusaha menghapuskan konsesi kutipan tol untuk rakyat. Terima Kasih Ketua Menteri Sarawak.


Sasar mansuhkan tol Jambatan 
Tun Salahuddin akhir tahun ini

KUCHING 3 Ogos – Rundingan bersama syarikat konsesi tol Jambatan Tun Salahuddin bagi memansuhkan kutipan diharap membuahkan hasil baik menjelang hujung tahun ini.

Menurut Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem, beliau berharap syarikat tersebut akan mencontohi usaha syarikat konsesi Jambatan Lanang di Sibu yang memansuhkan tol bagi kepentingan rakyat.

“Sekarang, hanya tinggal satu lagi tol iaitu Tol Jambatan Tun Salahuddin belum dimansuhkan.

“Saya harap dapat keputusan bagus sebelum hujung tahun ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Ramah-Tamah Aidilfitri di Pusat Sumber Tun Openg, Kampung Bandarsah di sini, baru-baru ini.

Yang turut hadir, Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof; Menteri Perumahan negeri, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg; Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), Datuk Amar Mohd. Asfia Awang Nassar dan Pengerusi Pertubuhan Anak Seni Bandarsah, Abdul Rahman Zainuddin.

Adenan memperuntukkan RM100,000 kepada Pertubuhan Anak Seni Bandarsah disamping RM300,000 daripada Abang Johari bagi membeli sebidang tanah.

Tambah Adenan, beliau juga menyeru agar diberi mandat selama lima tahun lagi untuk meneruskan agendanya sebelum mengundur diri daripada politik.

“Walaupun dalam masa singkat ini, banyak yang kita dapat capai.

“Sebab itu, saya minta tempoh lima tahun lagi agar kita dapat mengecapi lebih banyak kejayaan untuk negeri ini,” jelasnya.

Sementara itu, Abang Johari memberitahu, beliau juga melahirkan harapan agar Adenan terus memimpin negeri ini dalam lima tahun akan datang.

“Kita harap, beliau yang meng­utamakan rakyat akan terus me­mimpin,” ujarnya.

- See more at: http://m.utusan.com.my/berita/wilayah/sasar-mansuhkan-tol-jambatan-8232-tun-salahuddin-akhir-tahun-ini-1.120074#sthash.PbzYiily.dpuf

No comments:

Post a Comment